Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Lesz Airplay 2 a Sonos lejátszókon

Lesz Airplay 2 a Sonos lejátszókon

2018. április 27.  11:56
|

Valamikor 2018 során várható az Apple Airplay 2 streamelési protokoll megjelenése, amelyet már 1 évvel ezelőtt bemutatott az amerikai gyártó. Legfőbb újdonsága a multiroom-képesség lesz, azaz hálózatunk Airplay 2 kompatibilis lejátszóit szinkronban is használhatjuk, több helyiségben ugyanazt a zenét játszva le. Ha már multiroom, természetesen a Sonos sem maradhat ki mindebből...

A Sonos aktuális kínálatból a sajnos csak a PLAY:5 modellek, a Playbase-ek és az idehaza jelenleg (az Amazon Alexa hivatalos támogatásának hiánya miatt) még nem forgalmazott One lesz képes Airplay 2 lejátszóként is működni. A többi modell hardvere nem elég gyors az Airplay 2 integrálásához – a PLAY:1 teljesítménye ezen a téren például csak 1/16-oda One teljesítményének.

 

 

A jelenlegi Airplay szabványt a Sonos sosem támogatta, így – ellentétben pl. az iEast lejátszókkal –, iOS mobilunkról csak a Sonos saját alkalmazása által felkínált zenei forrásokat használhatjuk, így más programok (pl. YouTube, videólejátszó) hangját nem irányíthatjuk át Sonos lejátszóinkra, illetve Apple számítógépünk programjai (pl. iTunes) sem szólalhatnak meg ezeken. Az Airplay 2 megérkezésével ez részben változni fog, legalább is a fentebb említett háromféle Sonos lejátszó esetében. Ha az Apple Music online szolgáltatást használjuk majd, az iOS Siri asszisztensét is megkérhetjük szóban, hogy milyen zenét és melyik Sonos lejátszónkra küldjön ki.

Amennyiben régebbi, Airplay 2-re még nem képes Sonos lejátszónk is van otthon, rajtuk is megszólalhat majd az Airplay 2-n kiküldött zene abban az esetben, ha egy csoportba vannak rendezve legalább egy Playbase, Play One vagy PLAY:5 lejátszóval. Így ha legalább 1 újabb lejátszónk van, az egész lakásban szólhat szinkronban ugyanaz a zene Airplay 2-n keresztül is.

Sajnos az Airplay 2 sem változtat azon, hogy wifin a Sonos lejátszók csak a 802.11b/g módban tudnak működni, ami lelassíthatja n-es hálózatunkat, illetve csak 16-bits, max. 48 kHz-es zenefájlok lejátszása lehetséges. Ilyen korlátozás nincs a Denon HEOS és az iEast lejátszókkal (illetve a HEOS-kompatibilis Denon házimozi-erősítőkkel).


Címkék:   Sonos   Airplay   Denon   HEOS   iEast   Playbase   PLAY:1   PLAY:5   One  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu