Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Minőségi hang médialejátszóból, NAS-ból is

Minőségi hang médialejátszóból, NAS-ból is

2018. december 12.  9:59
|

Az általunk forgalmazott termékek közül a Popcorn Hour A-410 bizonyította be először, hogy egy kiváló képet biztosító médialejátszó prémium minőségű zenelejátszó is lehet egyszerre. Az A-410 egy sztereó (2-csatornás) ESS Sabre ES9023 digitál-analóg átalakítót kapott, amely RCA-csatlakozókon keresztül csúcsminőségű analóg jelet biztosított zenelejátszáshoz, miközben HDM-n a Blu-ray szabvány valamennyi hangsávját digitálisan továbbította egy házimozi-erősítőre, a Sigma Designs VXP™-képes médiaprocesszor professzionális fullHD képével együtt. Ha csak zenét akartunk hallgatni, nem volt szükség a TV vagy kivetítő bekapcsolására, hiszen egy mobiltelefonról vagy tabletről zenei jukeboxunkon (NMJ Navigator) keresztül vezérelhettük a lejátszást:

 

 

A Popcorn Hour később az A-500-ban is megtartotta az ESS DAC-ot a sztereó zenékhez, sőt az A-500 Pro-ban már a referencia osztályúnak számító, 24 helyett már 32-bites ESS Sabre ES9018K2M chip került, amely még magasabb szintre emelte az analóg (sztereó) hangminőséget, és XLR-kimeneteken is elérhetővé tette azt. Ez a DAC chip már natív módon dolgozza fel a DSD formátumú zenefájlokat is, amelyek egyre jobban terjednek az olyan audiophile felhasználók között, akik az analóg bakelit lemezek mellett digitális formában is el tudják képzelni a zenetárolást. A konkurens Dune HD a Duo 4K-val „vallotta be”, hogy ők is jó ötletnek tartják a zenehallgatáshoz beépített sztereó DAC-ot, ráadásul ez a készülék más lejátszókhoz (pl. CD-lejátszó, számítógép, mobil) mint koax vagy USB-s DAC is csatlakoztatható, tehát csak külső DAC-módban is használható, amikor éppen nem mozizunk rajta.

Bár úgy tűnik, a Popcorn Hour márkának sajnos mára leáldozott, a Dune HD 2019-re bejelentett Ultra 4K modellje is csúcs ESS DAC-kal érkezik majd. Reméljük, addigra elkészül a gyártó régóta ígért, új androidos és iOS-es zenei jukebox alkalmazása is, mert jelenleg nincs hivatalos Dune HD app, amivel a Popcorn-okhoz hasonlóan, teljes körűen vezérelhetnénk a zenelejátszást TV nélkül is.

Az ESS Sabre DAC-ok kapcsán érdemes megemlítenünk az iEast hálózati zenelejátszóit, amelyeknél két modell (M20 és M30) is a fentebb említett Sabre ES9023 chipet használja, de a szintén híres Wolfson egyik DAC chipjére is építettek lejátszót (M5). Egy Synology NAS mellé ideális kiegészítők, és saját androidos és iOS alkalmazásukkal (iEast Play) sokszobás multiroom rendszer is kiépíthető velük. A Synology Audio Station alkalmazása azonban bármilyen DLNA vagy AirPlay szabvány szerinti hálózati lejátszót is felismer, így akár a mobilos DS audio appal is irányítható pl. az összes iEast hálózati lejátszó is. Ez reméljük nem újdonság a Lejátszó.hu rendszeres követőinek, de arról talán kevesebbet beszéltünk, hogy egy Synology NAS USB-portjához is csatlakoztathatunk USB-s DAC-ot! Már ha szabványos, USB Audio Class 1.0/2.0 DAC-ról van szó, mivel a Synology-kon futó Linux ezeket támogatja. Az USB-s megoldás előnye, hogy hatalmas a választék a hifi- és high-end minőségű USB-s DAC-ok piacán, és egy DAC magában általában olcsóbb, mint egy hálózati lejátszóba beépítve (bár az iEast esetében ez nem biztos, hogy így van). Hátránya, hogy ekkor gyakorlatilag a NAS lesz a lejátszó, így azt már nem tehetjük mondjuk a kamrába, miközben a hozzá analóg kábellel csatlakoztatandó erősítőnk a nappalinkban van. Ha a nappaliba kell tennünk a NAS-t, nem biztos, hogy nem lesz zavaró az esetenként akár 4 vagy még több HDD „kerregése”, illetve ha nem SSD-ket használunk a NAS-ban (és általában nem), akkor bizonyosan több-kevesebb zaj is kerül majd a DAC-ra (a merevlemezek villanymotorja miatt), ami az audiophile minőség legnagyobb ellensége.

Míg korábban a Synology saját termékként is kínált USB-s DAC-ot (vagy nevezhetjük USB-s hangkártyának is, mivel p. digitális kimenetet is tartalmazott), az USB Audio Class eszközök kezelésével már gyakorlatilag bármit használhattunk a NAS-sal. Fontos azonban megjegyezni, hogy sajnos 2018-tól a Synology látszólag „belefáradt” az USB-s hangeszközök használata kapcsán felmerülő felhasználói kérdések megválaszolásába, így – milyen frappáns megoldás – a 2018-os jelzésű modellek már hiányoznak a kompatibilitási listából. A gyártó azt állítja, hogy a NAS szoftvere (DSM) továbbra is tartalmazza a szabványos USB-s hangeszközökkel kapcsolatos drivereket, de semmilyen segítséget és garanciát nem adnak ezentúl az ilyen eszközök (illetve az USB-s TV-tunerek) használatához :(

Azonban nem csak a Linux, de mára gyakorlatilag a többi asztali operációs rendszer (macOS, Windows), sőt az iOS és az Android is támogatja az USB-s hangeszközöket, a szabványosokat plug-and-play módon, bármilyen driver telepítése nélkül. Így ha az androidos HiMedia médialejátszókkal vagy  a Dune HD Pro 4K-val szeretnénk megoldani a sztereó zenehallgatást akár high-end szinten, csak egy kompatibilis USB-s DAC-ra lesz szükségünk. Fontos megemlíteni, hogy ha egy bizonyos DAC nem támogatott rendszerszinten az Androidon (vagy nem 100%-ig támogatott, mindjuk nem minden felbontás és mintavételezési frekvenciát tudunk kihasználni), attól még több olyan zenelejátszó alkalmazást is találunk a Google alkalmazásboltjában, amely képes zenélni az adott DAC-kal. Az egyik legismertebb ilyen app az USB Audio Player Pro, amely kifejezetten abból a célból készült, hogy egy androidos eszközhöz akár 32-bit/384 kHz-es USB-s DAC-ot is csatlakoztathassunk, akár DSD fájlokat is natívan feldolgozva a lehető legjobb minőségű analóg jellel tápláljuk kedvenc erősítőnket, fejhallgatónkat (képernyőfotója jobbra látható). Ha rendszerszinten működik a DAC-unk az Androiddal, akkor gyakorlatilag bármely zenelejátszó appot választhatjuk asok ezer létezőből, ami nekünk szimpatikus. Létezik számtalan ingyenes is, még olyan is (pl. KODI), amihez távvezérlő alkalmazást is letölthetünk. Ez azért praktikus, mert ekkor az androidos médialejátszónk zenél ugyan a DAC-on keresztül, de a vezérléséhez nem kell bekapcsolnunk a tévét, csak az erősítőt és mondjuk egy mobiltelefont, tabletet, amin a távvezérlő alkalmazás fut. Azonban az is megoldható, hogy lejátszónk kezelőfelületét egy az egyben tükrözzük a telefonra, tabletre, így minden létező alkalmazást futtathatunk a lejátszón, de vezérelhetünk a mobilról közben.

Jelenleg három USB-s DAC-ot kínálunk webshopunkban, 16 és 24-bites típusokat. A két olcsóbb (AXAGON) eszköz közös tulajdonsága, hogy működik minden korábbi és aktuális Synology NAS-sal, a HiMedia és a Dune HD valamennyi androidos médialejátszójával, macOS és Windows rendszerű számítógépen is. Analóg kimenetükre nem csak erősítő, de akár fejhallgató is köthető, miközben mikrofoncsatlakozóval is rendelkeznek. A 2–4 ezer forintos árkategória azonban elárulja, hogy itt azért audiophile hangzást nem várhatunk, de egy korrekt hifi-minőséget mindenképpen kapunk. Ha pedig a NAS-unk egyébként is az erősítőnkhöz közel üzemel, akkor pl. 2400 Ft nem egy komoly ára azért cserébe, hogy a NAS mostantól teljes értékű zenelejátszó lehet (ami így már akár DSD-fájlokat is lejátszik), nyugdíjba küldve a CD-lemezjátszót. Vagy azért, hogy a médialejátszónkon mostantól fejhallgató-kimenet is legyen... Ha 24-bites zenefájlokat is gyűjtünk, kisebb testvérével ellentétben az AXAGON ADA-17 – HQ mini audio már azokat is képes lejátszani 96 kHz-es mintavételezésig.

 

 

Új termék kínálatunkban az amerikai Audionengine D3 DAC-ja. Ettől már kategóriákkal profibb hangzást várhatunk! Mivel szavakkal nem lehet bemutatni két hangminőség közötti különbséget, inkább azt mondanánk, hogy a D3-ban ugyanaz az audiophile minőségű AKM AK4396-os DAC chip található, amely a legendás SlimDevices/Logitech Transporter-ben! 24-bit/96 kHz-ig natívan játszik le bármit, de akár 192 kHz-es zenéket is kiküldhetünk rá, mert ezeket a D3 visszakonvertálja 96 kHz-re, tehát képes megszólaltatni.

Az Audioengine D3 tökéletesen működik a HiMedia lejátszóinkon rendszerszinten, viszont a Dune HD jelenleg valamiért csak az AXAGON DAC-okat kezeli (miközben egyébként mindkét lejátszó gyártója az Android 7.1-es rendszert használja), a D3 kimenete nem szólal meg a Pro 4K-n. (Jeleztük már a Dune HD-nek a problémát, kíváncsian várjuk, sikerül-e gyorsan megoldaniuk.) A fentebb említett USB Audio Player Pro alkalmazás bizonyosan működik a Pro 4K-n is a D3-mal, de kényelmesebb lenne a rendszerszintű kompatibilitás.

 

 

A 2018 előtti modellévben megjelent Synology NAS-ok mindhárom jelenleg kapható USB-s DAC-unkkal remekül működnek, viszont az újabb modellek (egyébként ugyanazon verziós DSM 6.2-es firmware mellett) már csak a két AXAGON DAC-kal szólalnak meg :( A Synology szakembereinél rákérdezve erre azt a választ kaptuk, hogy bár 2018-tól nem foglalkoznak a NAS+DAC kérdésekkel, de a firmware-ben továbbra is benne maradtak az USB-s hangeszközök driverei, nem tudják, mi okozza, hogy a legújabb NAS-okon nem működik az Audioengine – hiszen sok más DAC továbbra is használható. Mindenesetre ígéretet kaptunk arra, hogy megpróbálnak utána nézni a kérdésnek.

Ha a Synology NAS-hoz USB-s hangeszköz van csatlakoztatva, a webes felületén elérhető Audio Station alkalmazás, vagy annak mobilos kliense, a DS audio app lehetővé teszi a zenelejátszás céleszközei között az „USB Speaker” eszköz kijelölését. Ettől kezdve – amíg eszközt nem váltunk – az USB-s DAC-ra lesz kiküldve a zene, amely akár DSD formátumú is lehet. Ha a DAC ezt nem támogatja natívan, akkor is megszólal, mivel az Audio Station átkonvertálja valós időben lejátszható formátumra a számára.

Azt gondoljuk, manapság a legkényelmesebb zenelejátszáshoz egy telefon vagy tablet a legkézenfekvőbb (vagy kézben fekvőbb :) távvezérlő, a NAS a legprofibb zenetár és zeneletöltő készülék, viszont a hangminőség terén pénztárcánk telítettsége határozza meg, hogy milyen DAC-ot, erősítőt, hangfalakat vagy éppen fejhallgatót érdemes választanunk. Meglévő médialejátszónkat vagy NAS-unkat egy USB-s DAC-kal „feltuningolva” kicsit talán takarékosabban léphetünk egy tetszőlegesen nagyot a számunkra kívánt hangzás elérése felé.

Ha még nincs mindehhez meg a NAS, itt a lehetőség, hogy akár ingyen is megszerezhesd: Nyerd vissza a vételárat Synology-akció! Synology NAS-ok a webshopban ITT.

Ha USB-s DAC-kal használható médialejátszót szeretnél ITT találod aktuális HiMedia-kínálatunkat, ITT pedig a Dune HD Pro 4K-t. A HiMedia lejátszóihoz most kedvezménnyel választhatod a cikkben szereplő Audioengine D3 DAC-ot, megtalálod a lejátszó adatlapján a KOSÁRBA gomb alatt legördíthető „Választható kedvezményes termékek” listában!

Ha saját referencia osztályú DAC-kal, XLR-kimenetekkel is rendelkező médialejátszóra van szükséged, a Dune HD Duo 4K a jelenlegi legjobb választás.

Természetesen a dedikált hálózati zenelejátszók továbbra is legprofibb és legelegánsabb megoldások, főleg ha multiroom rendszert szeretnénk otthonunkban. Reméljük azonban a fenti cikk sokaknak segített abban, hogy meglévő eszközeiket még jobban kihasználva, gazdaságosan „továbbfejlesztve” könnyebben elindulhassanak a minőségi zenehallgatás rögös útján, mely utazás szinte korlátlan mennyiségű pénzt is felemészthet, ha nem vagyunk elég megfontoltak.


Címkék:   Synology   Dune HD   HiMedia   USB DAC   Audioengine   AXAGON   Popcorn Hour   ESS Sabre   DSD   AKM   Wolfson  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu