Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Új Denon csúcs AVR, akciós kisebb modellek

Új Denon csúcs AVR, akciós kisebb modellek

2018. február 6.  20:57
|

 A tavalyi év során a Denon nem frissített a legnagyobb AVR modellt, az X7200WA-t. Sőt, gyakorlatilag 2014 óta ez a legnagyobb házimozi-erősítő a gyártó kínálatában, csak szoftverfrissítés útján kapott néhány új funkciót. Nehéz is mostanság újdonságot prezentálni, hiszen a 4K-s Blu-ray szabvány óta létező 3D-s hangformátumok (Dolby Atmos, DTS:X és Auro-3D) már nem számítanak annak. Talán csak a HDR10 és a Dolby Vision (illetve a hozzájuk hasonló, tévéadásoknál is használható színrendszer HLG) az, ami kicsit lemaradva érkezett meg a 4K-s tévékre is. A Denon AVR-X7200WA idén tavasszal kap frissítést, amely után számára sem lesz gond már a 10/12-bites színinformációk feldolgozása illetve továbbküldése. Így tehát emiatt még nem lenne érdemes senkinek az AVC-X8500H-ra váltani. De lássuk akkor, miben is tudhat többet az új csúcsmodell elődjénél!

 

 

A legfőbb erénye talán a 13 erősítőcsatorna, egyenként 210 Wattos teljesítménnyel (8Ω-os hangfalakkal 150 Watt, 0,05% THD mellett). Természetesen, sztereó módban már kevesebbet, „csak” 150 Wattot tudnak 8 Ω-os hangfalakkal, ha pedig mind a 13 végfok működik még kisebb a teljesítményük, hiszen az AVC-X8500H legnagyobb áramfogyasztási adata 900 Watt.

 

Mint az összes felső kategóriás Denon házimozi-erősítő, az X8500H is fekete és pezsgő színben lesz elérhető. Hátlapjára már nem nagyon férne fel több csatlakozó, de nem is igen tudjuk, mit lenne még érdemes ide rakni (talán egy beépített ethernet-switch jól jönne):

 

 

Az objektum alapú 3D-s hangsávok korában tudjuk, hogy minél több a hangforrás a helyiségben, annál élethűbb a hangzás. A Dolby Atmos-hoz legalább 2 hangszórót kell a mennyezetre szerelnünk, de jobb eredményt kapunk 4-gyel (maga a szabvány akár 64 hangszórón is otthon érzi magát). Az AVC-X8500H 13-hangszórókimenetével akár 6 hangforrás is lehet a fejünk felett:

 

Vagy 4 mennyezeti hangfal mellett még két első szélességi (FWL és FWR) is növelheti a térhatást:

DTS:X formátumnál elméletileg nincs korlátozva a hangsugárzók száma, de itt is legalább 2-t kell, illetve legalább 4-et érdemes a fejünk fölött elhelyezni. Így ugyan olyan elrendezések hozhatunk létre az AVC-X8500H-val, mint a Dolby Atmos esetében.

Az Auro-3D ideális esetben 6 hangszórót szeretne a fejünk fölött megszólaltatni (összesen akár 22.1-et is kezel), ráadásul két magassági szinten. Ehhez tökéletes erősítő lehet az AVC-X8500H, hiszen a 7.1-es elrendezés fölött további 6 hangszórót használva 13.1 csatornára lesz szükségünk, amit a Denon új csúcsmodellje biztosít is, hallhatjuk tehát az „Úr hangját” is ezentúl. Pontosabban hónap múlva, mivel az Auro-3D dekódolását csak egy későbbi firmware-frissítés hozza majd el a készülékre.

A Denon szerint az AVC-X8500H kézi összeszereléssel készül Japánban, és 13.2-csatornás DAC-ja (AKM AK4490EQ) 32-bit/768 kHz-es adatfeldolgozásra képes. Megkapott minden legújabb Audyssey algoritmust, így a MultiEQ XT32-t, az LFC-t, a Sub EQ HT-t, valamint a Dynamic Volume és Dynamic EQ-t is (bár ezeket pl. már az AVR-X6400H is tudja). Említést érdemel még, hogy 15.2 csatornás előerősített kimenettel rendelkezik (az 15.2 dekódolásra képes a 3D-s hangforrások terén, illetve virtuális hangzásokkal 15.2-re képes felkeverni a kevesebb csatornát használó hangsávokat), azaz egy sztereó erősítővel még kiegészíthető, ha kevés lenne nekünk a 13.2 hangfalrendszer, és csak 15.2 között érezzük magunkat otthonosan :)

 

Más különlegességet már nehéz kiemelni, mivel a kisebb modelleken is megtalálhatók olyan funkciók, mint a DSD-lejátszás (itt is max. 5,6 MHz-ig, ami kár, mert a DAC 11,2 MHz-et is feldolgozna egyébként), HEOS-kompatibilitás, 4K/60 Hz-es HDMI-portok HDR10, Dolby Vision és HLG kompatibilitással, AirPort- és DLNA-lejátszás wifin vagy etherneten keresztül, Bluetooth streamelés mobilról. Viszont nincs már FM-rádió (ezért sem AVR a típusjelzés, mint eddig), egy ilyen rendszeren és az internetrádiók korában ki akarna már ilyet hallgatni. Esetleg említsük még meg azt a tényt, hogy az eddigi legnehezebb Denon AVR, az X7200AW tömege 17,8 kg volt, az X8500H pedig már 23,3 kg-ra hízott.

A Denon AVC-X8500H várható ára bruttó 1 149 990 Ft, így vélhetően nem a leggyakoribb tárgy lesz a magyar nappalikban vagy moziszobákban. De mivel a világ első 13-csatornás erősítője, nem igen van mihez mérni. Illetve legfeljebb a Denon-t is tulajdonló Sound United másik márkájának, a Marantz-nak AV8805 néven az AVC-X8500H-val közel egyidőben bemutatott modelljéhez. Nehéz lenne letagadni a közös alapokat (lásd az egyforma nyomtatott áramköröket):

 

A Marantz viszont nem tartalmaz végerősítőt – azokra a tömegekre is gondolva, akiknek otthon már van 13 végfok –, azaz csak előerősítőnek, dekódernek használható XLR-kimenetekkel, és csak 13.2 csatornáig dekódol. Hazai ár még nem ismert, de várhatóan drágább lesz, mint a 13 erősítőfokozattal is rendelkező Denon testvér.

Azoknak, akik az AVC-X8500H képességeinél kevesebbel is beérik, felhívnánk figyelmét, hogy majd' minden kisebb Denon AVR modell akciós jelenleg, csak az X6400H a kivétel! A hírünk elején már említett X7200WA eddigi zászlóshajó pl. 250 ezer forinttal olcsóbb most a készlet erejéig, és 9.2 csatornájának köszönhetően 2 vagy 4 magassági hangsugárzót vele is használhatunk (7.1 vagy 5.1 hagyományos elrendezés mellett), ráadásul 13.2-ig dekódol, azaz akár két egyszerű sztereó erősítővel együtt is használható. De a szintén 9.2-es X4400H vásárlásakor is megtakaríthatunk 50 ezer forintot, mivel 449 990 Ft a kedvezményes ára éppen.

 

Az AVC-X8500H termékoldala jelen írás pillanatában a magyar Denon oldalon még nem érhető el, de az angolon már igen: link...
Angol nyelvű adatlap: link...
Angol nyelvű online kézikönyv: link...
Aktuális Denon erősítőkínálatunk a webshopban: link...


Címkék:   Denon   AVC–   X8500H   DTS:X   Dolby Atmos   Auro-3D   Marantz   AV8805  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu